A Gyöngyös és környéke HE, Gyöngyösi Deli-tó horgászrendje 2022


Horgászni: Felnőtteknek: legfeljebb kettő - egyenként legfeljebb három, darabonként legfeljebb háromágú, horoggal felszerelt - horgászkészséget, valamint egyidejűleg egy darab, 1 m2 -nél nem nagyobb csalihalfogó emelőhálót használhat.

Ifjúságiaknak: 1 db bottal, 1 szem horoggal

Gyerekeknek: 1 db bottal, egy szem horoggal fenekező készség is használható, méretkorlátozással védett halfajokat megfogás után azonnal vissza kell helyeznie a tóba!

A fentiekkel egyidejűleg 1 m2-nél nem nagyobb csali fogó emelőháló használható!

Spiccbot használata fentiekkel egyidejűleg TILOS! (3. készségnek minősül)

Mérleg, fertőtlenítő és halmatrac használata minden horgásznak kötelező, bojlis horgászoknak a pontybölcső ajánlott!

Horgászni a hét minden napján lehet folyamatosan. Éjszakai horgászat a hét minden napján engedélyezett a partról és csónakból.

Kivétel: A gyöngyösi oldalon, illetve csónakból kizárólag adott év március 1.- november 1.-e között lehet éjszaka horgászni! November 1-től, február 28-ig csónakos horgászat napfelkeltétől 1645 óráig engedélyezett, 1700 órától a csónakkal a vízen tartózkodni tilos.

December 1. és február 28. között partról csak napfelkeltétől napnyugtáig lehet horgászni! (szürkület kezdetekor legkésőbb ki kell venni a készségeket és elkell hagyni a partot.)

A városi oldalon, ha visszaélést tapasztal az Elnökség az éjszakai horgászat időtartamát módosítja, vagy teljes tilalmat rendelhet el!

Az utolsó horgászhelynél fentebb TILOS a horgászat a befolyó patakokban. A befolyó patakokban csak csónakos horgászat engedélyezett.

A horgászat megkezdése előtt a horgász köteles megjelölni a fogási naplóban szereplő éves naptárban az adott napot. A horgászat megkezdése előtt a jelenléti íven OLVASHATÓAN BE KELL IRATKOZNI, az állami horgászjegy számát pontosan, olvashatóan be kell írni! Távozáskor a fogott hal darabszámát és súlyát be kell jegyezni és aláírni a jelenléti ívben! A jelenléti íven történő regisztráció, ha olvashatatlan az ellenőrzést végző halőr befejeztetheti a horgászatot.

Éves területi engedéllyel kifogható mennyiség:

Felnőtt 32 db ponty, 6 db amur, 10 db süllő, 10 db más ragadozó (csuka, harcsa, balin).

Ifjúsági: 16 db ponty, 3db amur, 5 db süllő, 5 db más ragadozó (csuka, harcsa, balin).

 1. Az egyesületnél a tilalmi idő és a méretkorlátozás az Országos Horgászrenddel megegyezik. Az ettől való eltérést a horgászrendünk szabályozza.
 2. Mennyiségi korlátozás:

Egyesület tagjai: a hét egy napján 3 db nemes halat, és 5 kg vegyes halat foghatnak!!

Hetente: 3 db ponty, 1 db amur, 2 db ragadozó és 10 kg vegyes hal fogható.

Ifiknél naponta: 2 db nemes hal és 3 kg vegyes hal fogható.

Ifiknél hetente: 2db ponty, 1 db amur, 2 db ragadozó, 5 kg vegyes hal fogható.

Gyermekhorgász csak vegyes halat foghat - naponta 2 kg.

 1. A fogási naplót a tulajdonosa köteles a kiállítás évét követő év február 28-ig leadni, a fogási naplóban meghatározott összesítés szerint. A fogási naplót azokban előírtak szerint kell kitölteni, összesíteni és leadni. Összesítés nélkül -pótlásáig-érvénytelen a leadása!
 • Sporthorgász engedéllyel hal elvitele nem lehetséges mérlegelés, fotózás után kíméletesen vissza kell engedni élőhelyére.

TILALMAK:

Általános pergetési tilalom FEBRUÁR 1 - ÁPRILIS 30.-ig PERGETNI TILOS!

A 3 kg feletti és 35 cm alatti süllőt a megfogás után azonnal vissza kell engedni a tóba!

A 4 kg feletti pontyot megfogás után azonnal vissza kell engedni a tóba!

6 kg feletti amurt vissza kell helyezni a tóba!

4kg feletti csukát vissza kell engedni!

A KOI ponty nem elvihető, vissza kell tenni a tóba!

A compót méretkorlátozás nélkül vissza kell helyezni a tóba!

A horogra kívülről akadt halat tilos megtartani!

Kutyatáp csalizásra és etetésre használni TILOS!

A horgászkészséget behordani etetőhajóval, csónakkal (kivétel: az öbölben a csónakos behúzás nem engedélyezett!) a hét minden napján, lehet. Mindkét módszernél kötelező a pontybölcső, sebfertőtlenítő (hiányuk esetén a halőr BEFEJEZTETHETI a horgászatot). A békés hal elvitele TILOS! Beiratkozásnál a behúzós módszert külön jelölni kell! Etetőhajóval, csónakkal 150 méternél messzebb TILOS behordani a végszereléket. A csónakos behúzásnál a szerelékeket behordani csak és kizárólag a part és a bója között egyenes vonalban lehet, a parti - és csónakos horgászokat nem zavarhatja, nem korlátozhatja a horgászatban.

A harcsa horgászat esetén az összes behúzós horgászati módszerben a behúzás max.120 méterig engedélyezett.

Távolság ellenőrzése céljából távolság mérő használata engedélyezett a halőrök számára. Felszólításukra kötelező kitekerni a készséget. 10 % hibahatár figyelembevételével járnak el.

Etetőhajóra radar (kivétel nov.1-márc.15 között) és GPS felhelyezhető.

 • Napijegyes horgászat: április 01. és október 31. között 06.00 órától - 20.00 óráig

Éjszakai horgászat este: 18.00 órától - 06.00 óráig

A 24 órás vagy több napos horgászat a területi jegy megváltásától kezdődik.

A turista állami horgászjeggyel rendelkezők az ide vonatkozó rendeletek szerint horgászhatnak!

Napijegy kiadás: Április 01-től - október 31-ig 06.00 - 18.00 óra között

November 01-től - április 01-ig 07.00 - 12.00 óra között

- Napijegyre kifogható halmennyiség:

Felnőttek: összesen 2 db ponty 1db ragadozó vagy 1db amur és 5kg vegyeshal

vagy 2 db ragadozó 1db ponty vagy 1db amur és 5kg vegyeshal

vagy 1 db ponty 1db ragadozó 1db amur és 5kg vegyeshal

Ifjúságiak: 1 db ponty és 1 db ragadozó, 3 kg vegyes hal.

A 24 órás (1 nap) területi jegyért: 3 db ponty, 1 db amur, 2 db ragadozó és 5 kg vegyes hal.

A 48 órás (2 nap) területi jegyért: 4 db ponty, 1 db amur, 2 db ragadózó és 10kg vegyes hal.

A 72 órás (3 nap) területi jegyért: 5 db ponty, 1 db amur, 2 db ragadózó és 10kg vegyes hal.

Horgászattal kapcsolatos előírások:

 • Csak az Egyesület által kiépített tűzrakó helyeken szabad tüzet gyújtani. Egyéb helyeken TILOS!
 • A tónál kamera rendszer működik!
 • A szabályokkal való visszaélés esetén az elnökség bármikor visszavonhatja az engedélyt, illetve jegyzőkönyv és feljelentés után a megyei halászati hatóság vizsgálja ki!
 • Az éves területi engedély, illetve a területi jegy megváltásával beleegyezik a gépjármű vizsgálatába és elfogadja a horgászrendet. A horgászrend átvételekor a területi jegyen történő aláírásával igazolja ezt!
 • A horgászok kötelesek segíteni a halőrök munkáját, a gépjármű átvizsgálását biztosítani a tó közvetlen területén illetve az elhagyási pontjainál!
 • A horgászok az általuk tapasztalt szabálytalanságra, kötelesek a szabálytalankodó figyelmét felhívni, szükség esetén halőri, elnökségi vagy hatósági intézkedést kérni. Aki a halőrt, ellenőrt tettlegesen bántalmazza a kizárás és engedély bevonása mellett, büntetőjogi feljelentést von maga után.
 • A szabályok nem tudása nem mentesít alóluk!
 • Az elnökség (május hónapban) pontyok ívása idején kíméleti területet jelöl ki, úgy a parton, mint a nyílt vízen.(kíméleti területre TILOS a bejárás és a készség bejuttatása)!
 • A csónakkal történő horgászat esetén a horgász kizárólagos felelősségével és a VÍZÜGYI RENDELKEZÉSEK BETARTÁSA mellett horgászhat!
 • Műtárgyaktól(gát, árapasztó zsilip a sziget mellett, fenékürítő zsilip) 50 méternél közelebb TILOS A HORGÁSZAT!
 • Az árapasztó körül (sziget mellett) 50 méteres körzetbe egész éves kíméleti terület kerül kijelölésre, amely területre TILOS csónakkal bemenni, ill. készséget bejuttatni. A kíméleti terület sarok pontja a vízben bójával van jelölve!
 • Csónakos horgászat esetén a csónakot is jól láthatóan ki kell világítani.

FIGYELEM! Gyermek és Ifjúsági horgász csak kizárólag mentőmellényben ülhet a csónakba, amelyért a csónaktulajdonos felel!

 • Szemetes helyen horgászni TILOS, megsértése automatikus eltiltást von maga után! Minden horgász köteles hazavinni a saját kommunális szemetét a tópartról!
 • Horgászonként külön haltartóba kell a halakat tárolni.
 • Bottartónak csak műanyag vagy fém használható!
 • A horgászhelyet sötétedés után kötelező kivilágítani, ami nem egyenlő a kapásjelző által kibocsátott fénnyel!
 • Az egyesületi tag NEM HORGÁSZTATHAT a saját botjával, idegen nem kezelheti a botjait.
 • A parton "foglalt helyet", csak előre bejelentkező csoportok részére táblával megjelölt helyen biztosítunk. Hétvégére foglalás nincs csak abban az esetben, ha egybefüggően minimum 4 napot foglalnak és beleesik a hétvége.
 • Mindenki megértését kérjük.
 • Halat tisztítani csak a halőrháznál kijelölt helyen szabad! A tó más pontján (horgászállásoknál) TILOS!
 • Csak névvel és állami jegy számmal ellátott akadálymentes dőlő bójával (1 db) lehet az etetés helyét jelezni, melyet a horgászidény végével ki kell venni a tóból.
 • A radar használata is engedélyezett, kivétel: november 1- március 15. között a halradar használata tilos. Csónakot csak a kijelölt helyen lehet tárolni, a horgásztanya felöli részen.
 • Radar használata pergetéshez, mártogatáshoz TILOS! Minden egyéb horgászati módszerhez használható.
 • Csónakból történő vontatásos pergetés Tilos! Csak lekötött csónakból lehet pergetni, mártogatni!
 • Merev aljú gumicsónak használata engedélyezett. Csak a halőrháznál lehet vízre bocsátani-és levenni a vízről. Csak csónakos területi jegy( éves és napi) váltása esetén lehet használni.
 • A csónakot el kell látni számmal, lakattal le kell zárni (a kulcs kettő példányát le kell adni a halőrházba), és a horgászidény végén a kijelölt helyre ki kell tenni a halőrház mellé a fák közé - a parton nem maradhat, a csónakok biztonságos elhelyezéséért a tulajdonos vállal felelősséget, az egyesület nem felel érte (biztonságos kikötés, lakattal való rögzítés és az evezők biztonságos tárolása). AKI A TÉL ELŐTT JEGESEDÉSIG NEM TESZI PARTRA A CSÓNAKJÁT AZ A KÖVETKEZŐ ÉVBEN NEM KAP ENGEDÉLYT A CSÓNAKJÁRA!!
 • A halőrház előtti - táblával jelölt terület - halőrök, gondnokok, részére fenntartott hely, itt csak a halőrök, gondnokok horgászhatnak.
 • A horgász a fogást követően megtartani kíván halat köteles megmérni, majd azt követően pontosan bejegyezni a fogási naplóba míg ez nem történt meg a készséget nem szabad visszadobni!!!! FIGYELEM! A kifogott halat élve szállítani hatóságilag TILOS!!
 • A csónakos horgászat nem zavarhatja a parti horgászatot semmilyen körülmények között, a parttól legalább 80 méterre kell közlekednie! Partról használt bóját megközelíteni 30m-en belül TILOS!!
 • A csónakos horgász az ellenőrzésre feljogosított személy részére köteles rendelkezésre állni, a parttól történő felszólítás estén köteles a partra csónakjával kievezni!
 • Sátrat csak a horgászat idejére lehet felállítani. Egy horgász helyet Max. 7 napig lehet használni, utána kötelesek a sátrat lebontani. Aki a horgászkészségeit kiveszi, maximum 4 óránál tovább, a sátrat le kell bontania, készségeit el kell vinnie, hogy a helyet mások elől ne foglalja el.
 • Lakókocsit a tó partján (a VÍZÜGY területén) felállítani TILOS!
 • Az egyesületnél tagsággal rendelkező horgász három napnál (72 óránál) hosszabb időre maximum 7 nap (168 óra) tárgyévben kétszer foglalhat helyet számára meghatározott helyen és időben legalább 14 nappal előre egyeztetve a gondnokkal.
 • A halőrház oldalán a horgászhelyek számozva vannak az első tíz hely kiemelt horgászhelynek számít melyben a 72 óránál hosszabb, de maximum 168 órás horgászatot a gondnoknak jelezni kell, erre egy évben helyenként maximum kétszer van lehetőség.
 • Rossz időjárás esetén a halőrház felöli oldalon a behajtás rossz terepviszonyok miatt TILOS, melyet sorompó lezárásával fogunk érvényesíteni! Behajtás után kötelező visszahajtani a sorompót.
 • Adott év december 1.-vel az éjszakai horgászat megszűnése miatt a sorompó lezárásra kerül következő év február utolsó napjáig.
 • A sorompón behajtani csak a tagoknak és a napijeggyel rendelkező horgászoknak szabad. Látogatóknak a parkolóban kell kötelezően hagyni a kocsikat!
 • A horgászhelynél történő parkolás TILOS! Csak az út külső oldalán lévő kijelölt helyeken szabad parkolni! Kivétel a sorompó és a fák közötti lejáróig mind két oldalon szabad parkolni.
 • A sziget sorompó kulcsát mindig az aktuális gondnoktól, halőrtől lehet elkérni. A sorompón belül a parkolás engedélyezett.
 • Áradás esetén, a szigeten az Elnökség horgászati tilalmat rendelhet el, amelyről fali újságon értesíti a horgászokat.
 • Tóparton fénykép és hangfelvétel készül, illetve távcső használata engedélyezett a halőrök számára.
 • Etikai szabályok: Minden horgász köteles a jó erkölcsöt nem sértő magatartást tanúsítani, és a velük egy társaságban lévőktől megkövetelni. Köteles a rendbontást és a hangoskodást megakadályozni.
 • A horgászhelyet elhagyók kötelesek a botjaikat kivenni a vízből!
 • Általános szabályok:
 • Lékhorgászat csak saját felelősségre lehetséges.
 • A víztározó jegén csak saját felelősségére tartózkodhat!
 • A tóban fürödni TILOS!
 • Az esetleges horgászbalesetekért egyesületünk felelősséggel nem tartozik.
 • A horgászrendet az elnökség év közben is megváltoztathatja, melyről a tagságot 10 nappal az életbe lépése előtt tájékoztatni köteles!

Ezen horgászrend 2022. január 01-től lép életbe és visszavonásig érvényes.

Adatkezelési szabályzatot minden nálunk horgászó elfogadja a területi jegy (éves és napi) megváltásával.

A Hhvtv, szerinti felhatalmazás alapján a halgazdálkodásra jogosult a visszavonást, illetve az eltiltást, mint szankciókat csak akkor alkalmazhatja, ha helyi horgászrendként az OHR rendelkezéseit alkalmazza, illetve, ha azokat a HHR vagy HRK tartalmazza.

A halgazdálkodásra jogosultnak a helyi sajátosságok alapján lehetősége van további cselekményeket és azokhoz eltiltási mértékeket is meghatározni azzal, hogy az OHR-ben tételesen szabályozott cselekmények eltiltási mértékétől nem térhet el, illetve további cselekmények esetén az eltiltás mértéke az öt évet nem haladhatja meg.

A területi jegy visszavonását és a vásárlástól való eltiltást megalapozó kiemelt cselekmények és az eltiltás mértéke:

Horgászattal, halászattal kapcsolatos bűncselekmény (pl. nagy értékű lopás, orvhalászat, állatkínzás) elkövetése 3-5 év

Halőri intézkedés végrehajtásának megtagadása, akadályozása

Felső méretkorlátozás feletti hal élő állapotban történő elszállítása vagy annak kísérlete 3-5 év

Eltiltás alatt álló személy jogosulatlan horgászata 1-5 év

de legalább az eltiltás idejének a duplája

Felső méretkorlátozás megsértése

Darabszám korlátozás megsértése 1-5 év

Halgazdálkodási hatóság által megállapított szabálysértés 1-3 év

de legalább az eltiltás ideje

Hal jelölése, csonkítása

A fogási napló vezetési szabályainak megsértése (beírt adatok meghamisítása, változtatása, hal beírásának elmulasztása)

Tilalmi idővel védett, vagy jogszabály által védettnek nyilvánított, illetve nem fogható hal megtartása

Alsó méretkorlátozás megsértése

Méretkorlátozással védett hal élő állapotban történő elszállítása vagy annak kísérlete 1-3 év

Egyéb, helyi horgászrend horgászati szabályait érintő szabálysértés 3 hónap-1 év

Horgászaink részére kulturált pihenést, sportszerű szórakozást és jó fogást kívánunk!

A horgászrend megsértése esetén a fegyelmi szabályzatban előírt büntetések kiszabását, vagy akár a Gyöngyös és Környéke HE. tagsági viszonyának megszűnését vonhatja maga után.

HE, Elnökség

Twitter    |    Facebook    |    YouTube